Cavaletti’s voor een effectieve training voor dressuur en springpaarden
Door Dominique van der Lof Nieuws 0 reacties
1/mei Cavaletti’s voor een effectieve training voor dressuur en springpaarden

Elke ruiter kent of heeft wel eens gehoord van cavaletti training, maar nog niet iedereen gebruikt ze regelmatig tijdens de training. Cavaletti trainingen hebben vele voordelen voor zowel het springpaard en het dressuurpaard! Doordat de cavaletti’s uit ons assortiment in hoogte verstelbaar zijn, zijn de training mogelijkheden oneindig. Deze oefeningen zorgen tevens voor een fijne afwisseling in de dagelijkse training.

De voordelen van cavaletti training
Met de cavaletti blokken kun je effectief de spieren, balans en het ritme van het paard trainen. Paarden worden over het algemeen soepeler en krijgen een mooi ritme waarbij de gangen verbeteren. Door in hoogte verstelbare cavaletti’s te gebruiken in de trainingen leert het paard in een betere takt lopen. Tevens kunnen deze cavaletti’s op een speelse manier gebruikt worden in de springtraining.

Tevens zorgen verhoogde cavaletti’s voor het hoger optillen van het achterbeen. Dit is iets wat je met gewone dressuurtraining niet voor elkaar krijgt. Wanneer je het paard laat afzakken terwijl het over de cavaletti’s gaat worden de rugspieren eveneens optimaal getraind. Deze combinatie zorgt voor een fijne “schwung” en een actiever achterbeen. Een goed ritme en balans van het paard is wel een vereiste voor het verhogen van de balken met cavaletti’s. Het ritme en balans van het paard kun je verbeteren met balken op de grond.

Welke oefeningen zijn geschikt?
Wij raden aan om eerst met balken op de grond te beginnen. Wanneer een paard rustig over deze balken heen loopt, kun je gaan variëren in oefeningen. Heeft het paard genoeg vertrouwen in de oefeningen en balken, dan kun je bezig gaan met de cavaletti blokken.
 
Cavaletti blokken - training 
Elk paard of pony heeft een andere afstand nodig tussen de balken, wij raden daarom altijd aan om gebruik te maken van begeleiding. Degene op de grond kan dan snel de afstand tussendoor aanpassen, zonder dat de ruiter van het paard hoeft. Tevens kan het fijn zijn dat iemand de afstand aanpast voor verschillende gangen tijdens de training. Uiteraard zijn er wel vuist regels die voor de meeste paarden gelden:
Stap: 70 cm tussen 2 balken
Draf: 100 cm tussen 2 balken
Draf: 90 – 70 cm tussen 2 cavaletti’s
Galop: 300 cm tussen balken/cavaletti’s

De cavaletti’s of balken kun je op een rechte lijn, op een volte of in bochtjes leggen. Belangrijk is dat je de cavaletti’s tussen gewone oefeningen door gebruikt en niet enkel focust op de cavaletti oefeningen. Variëren zorgt namelijk voor een effectieve training.

Cavaletti’s uit ons assortiment
Voor de cavaletti trainingen bieden wij in ons assortiment zeer geschikte cavaletti blokken aan. Deze blokken zijn vervaardigd uit thermisch verzinkt staal en daarmee uiterst weersbestendig. Door de praktische vorm zijn de cavaletti’s goed stapelbaar en eenvoudig te verplaatsen. Tevens hebben ze hierdoor een hoge stabiliteit. De blokken zijn geschikt voor hindernisbalken met een diameter tot 10 cm (incl. eventuele eindkappen).

Onze cavaletti’s kun je eenvoudig hier bestellen.

Tip | Volg Equinepolework op instagram voor de leukste cavaletti trainings mogelijkheden. Hier zijn wekelijks nieuwe oefeningen/parcoursen te vinden. Eén van de meest inspirerende ruiters die cavaletti oefeningen meeneemt in de dagelijkse training is Imke Klimke, ook zij is zeker de moeite waard om te volgen.