Het ultieme paddock paradise | natuurlijk paarden houden
Door Dominique van der Lof Nieuws 0 reacties
8/aug Het ultieme paddock paradise | natuurlijk paarden houden

Een paddock paradise is een interessant concept met vele voordelen. Op deze manier is het mogelijk om op een “natuurlijke” manier paarden te houden. De natuurlijke leefsituatie en behoeftes van paarden staan centraal in dit concept, maar hoe creëer je nou de beste paddock die past bij jouw terrein en paard. Een paddock paradise is erg veelzijdig en kan daardoor aan bijna elke landsituatie aangepast worden.

De juiste afrastering voor een paddock paradise.
Qua omheining is er veel mogelijk voor dit concept. Wij raden, voor extra veiligheid, een houten omheining aan om het buitenste gedeelte van het land af te rasteren. Onze opschroef omheining is uiterst geschikt hiervoor. Hier kan eventueel gekozen worden voor wat langere palen om zo een hoge afrastering te creëren. Om een track, zand en gras paddocks aan te leggen, zijn omheiningen zoals, lint of permanentkabel zeer geschikt. Deze afrasteringen kunnen gecombineerd worden met een groot assortiment aan palen. Hierdoor bieden wij afrasteringen aan in elke gewenste prijsklasse.

Lint omheining paddock paradise

Beweging stimuleren
Paarden leggen in het wild gemiddeld ca. 30 km af op zoek naar voedsel en water. Door een track te ontwerpen met verschillende voerplekken en een diversiteit aan interacties kan dit gestimuleerd worden. Belangrijk voor zo’n track is dat deze geen doodlopende punten heeft en breed genoeg is voor paarden om te passeren. Dit om vervelende situaties te voorkomen. Het mooiste voor en track is wanneer deze afwisselend is qua bodem en breedte. Vele klanten plaatsen takken en boomstammen voor een natuurlijke situatie.

Track paddock paradise

Verschillende voerplekken
Om het zoeken naar voedsel te stimuleren wordt er aangeraden om verschillende voerplekken te hebben. Een mooi idee van één van onze klanten zijn de speciale voerpalen. Om de zoveel meter is er een houten paal met ring te vinden. Hier hangen hooinetten of likstenen aan. Hierdoor worden de paarden gestimuleerd de hele track te gebruiken opzoek naar voedsel. Ook onze slowfeeder is uiterst geschikt om op een voerplek te plaatsen. Heeft u iets meer ruimte, dan is de hooiruif met dak een mooie optie. Deze hooiruif kan op een centraal punt geplaatst worden. Door de slowfeeders, hooinetten of hooiruif hebben de paarden onbeperkt toegang tot ruwvoer. Hou er rekening mee dat met nat weer het hooi sneller kan beschimmelen.

Voerpalen paddock paradise
Paddock Paradise voerpalen

Voor extra verrijking voegen veel klanten oude takken, speciale bomen (Zoals wilgen, berken en populieren), een heuvel of speciaal speelgoed toe aan het terrein. Dit voorkomt verveling en zorgt ervoor dat de paarden energie kwijt kunnen.

Door zowel gras en weide paddocks aan te leggen bied je paarden mooie afwisseling. We zien dat veel klanten meerdere weide paddocks creëren, om zo te kunnen wisselen tussen de paddocks. Het gras krijgt zo de tijd om weer te groeien en aan t sterken. Dit zorgt ervoor dat er het hele jaar door gebruikt gemaakt kan worden van de weides. Tevens heb je met de paddocks meer controle of hoe lang en wanneer de paarden op het gras lopen.

zand paddock paradise
Weide paddocks - paddock paradise

Water voorziening
Ook een erg belangrijk punt voor dit concept is een goede water voorziening, dit kan doormiddel van verschillende waterbakken die handmatig gevuld worden, zelfdrinkers of een vijver. De vijver is tevens een mooie oplossing voor de warme dagen waar paarden heerlijk kunnen afkoelen. Wij raden echter geen stilstaand water aan. Belangrijk is om dit water te voorzien van een pomp of zuivering planten. Hierdoor voorkom je schadelijke algen.

Water voorziening paddock paradise
paddock paradise track

Beschuttingsmogelijkheden
Vergeet niet met het opzetten van een plan dat paarden goed moeten kunnen schuilen voor de zon, wind of regen. Creëer natuurlijke schaduw /schuilplekken met bomen en struiken. Eventueel kun je op een centraal punt een schuilstal plaatsen. Zorg er tevens voor dat sommige plekken gedraineerd zijn, zodat paarden ook met erg nat weer niet in het water hoeven te staan. Het kan ook interessant zijn om een gedeelte verharding aan te leggen, zodat de hoeven op een natuurlijke manier slijten.

Wanneer u bezig gaat met een plan voor een paddock paradise, probeer dan een plan uit te werken dat zowel geschikt is voor je land en je paarden.

zand track paddock paradise