De koude en korte dagen zijn weer opkomst en dus staan de meeste paarden iets vaker op stal. Vaak een moment voor paardenmensen om de bestaande stallen weer gereed te maken, te verbeteren of om juist nieuwe stallen te bouwen. Wanneer je bezig met het bouwen of aanpassen van uw paardenstal kunnen wij ons voorstellen dat je afvraagt welke afmeting het meest geschikt is voor jouw situatie. Daarnaast geven wij graag wat tips om aan te denken bij het aanpassen of bouwen van een paardenstal.
Afmeting paardenbox
Paarden hebben voldoende ruimte nodig om te bewegen en liggen. De afmeting van een paardenbox kan tevens veel invloed hebben op het gedrag van paarden. Uit onderzoek is o.a. gebleken dat paarden in grote boxen langer en vaker liggen.
Belangrijke punten voor de afmeting van een paardenbox zijn de totale voeroppervlakte, de breedte en de hoogte van de stal. In 2012 is er een standaard advies gekomen voor de afmeting van de paarden boxen. Vanaf 2027 zullen deze maten wettelijk verplicht worden. De minimale paardenbox maat voor paarden is 10 m² en voor pony’s kleiner dan 1,56 meter (2x stokmaat)². Voor een merrie/veulenbox raden we minimaal 20 m², hiervoor zijn echter nog geen standaard richtlijnen.
In Nederland zijn nog geen specifieke eisen voor de minimum hoogte van de stal. In België en Duitsland is de hoogte wel verplicht, hier is het minimum 1,5 keer de stokmaat. Een hogere stal geeft vaak een betere luchtcirculatie dan een lage stal. Wij raden daarom aan om de stallen niet lager dan drie meter te bouwen.
Sociaal contact, ook in de stal
Sociaal contact is voor paarden erg belangrijk. Paarden kunnen prima in een eigen box staan, maar het is belangrijk dat ze elkaar wel kunnen zien. Onze open wanden zoals de Oxford of Cambridge zorgen voor veel vrijheid voor de paarden en stimuleert het onderlinge contact. Uiteraard zijn voorwanden met tralies ook een prima oplossing, het liefst met een mini-deurtje. Voor de tussenwanden raden wij tralies aan. Deze kunnen wij voorzien met een meter dicht om eventueel voernijd tegen te gaan. Bij compleet dichte wanden raden wij een snuffelluik aan, hierdoor kan het paard zelf kiezen of het wel of geen contact wil. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat sociaal contact voor elk paard zeer wenselijk is.
Licht en frisse lucht voor de beste omstandigheden
Naast de afmeting en het sociale contact zijn ook licht en frisse lucht belangrijke aspecten. De lichtsterkte, lichtduur en kleurtemperatuur hebben veel invloed op het algemene welzijn en gezondheid van een paard. Licht is namelijk onder andere verantwoordelijk voor de aanmaak van vitaminen. Daarnaast blijft visueel contact voor paarden belangrijk, dit is in een donkere stal minder. Door meer visueel en sociaal contact voorkomt u dat de paarden stalgebreken ontwikkelen.
Voor een paardenbox wordt minimaal 80 lux per 8 uur per dag aangeraden. Dit komt overeen met één lamp van 100/150 watt per paardenbox. Hoe meer lux hoe beter voor de gezondheid van de paarden. Uiteraard kunt u de paardenstal tevens voorzien van grote stalramen of paddockdeuren met glas. Eveneens kunt u lichtplaten toevoegen aan het dak.