Voorbereiding op het weideseizoen, maak uw weiland lenteklaar!
Door Dominique van der Lof Nieuws 0 reacties
20/feb Voorbereiding op het weideseizoen, maak uw weiland lenteklaar!

De warmere dagen zijn weer in het zicht en dat betekent dat het weideseizoen er ook aankomt. Hoe kun je het beste het weiland en de omheining voorbereiden op het weideseizoen? Wij geven graag enkele tips voor de beste voorbereiding op het warmere weer.

Omheining controleren
Weilanden en omheiningen hebben het vaak zwaar te verduren tijdens de winter. Daarom is het verstandig om bij aanvang van de lente een grondige check-up te doen. Belangrijk is om de omheining na te lopen op schade of houtrot en of de weidepoorten makkelijk open en dicht gaan. Het voorjaar is een geschikte tijd om eventuele palen of liggers te vervangen of te repareren. Op tijd schade repareren zorgt ervoor dat de palen en liggers langer mee gaan.

Schrikdraad nalopen
Belangrijk is om meerdere keren per jaar het schrikdraad (de geleiders) op te spannen. Het begin van het weideseizoen is daar een mooie kans voor. Een goed gespannen afrastering is van essentieel belang voor een goed functionerende omheining. Doorhangende geleiders hebben invloed op de breek- of trekkracht en daarmee de veiligheid van de afrastering. Tevens zorgt het doorhangen voor slijtage van de geleiders, dit heeft effect op de geleiding. Het opspannen van de geleider kan met speciale spanners. Per type geleider is er een spanner, deze kun je vinden in het assortiment van Rutjes Paardenboxen. Losse accessoires voor de omheining kunt u eenvoudig bij ons online bestellen. Bekijk hier het hele assortiment voor stroom en lint afrasteringen.

Aarding testen
Aarding is van belang voor een goede stroomkring. Aarding zorgt er namelijk voor dat de stroom, na aanraking van een dier of gras, kan terug vloeien naar het schrikdraad apparaat. Zonder goede aarding staat er geen stroom op het eind van ed elektrische afrastering. Wij raden per stroomklok minimaal 3 aardpennen aan. Om de aarding testen kunt u een aardingstest uitvoeren. Hiervoor heeft u een schrikdraad tester nodig.

Bodem gereed maken
Ook een goed voorbereid weiland is belangrijk in het weideseizoen. Zorg voor voldoende drainage in de eerste maanden zodat de ondergrond niet te nat is. Dit is tevens een mooi moment om gaten aan te stampen of op te vullen.
vanaf februari mag er ook weer mest op de weilanden gereden worden. Hiermee houdt u de voedingsstoffen voor het gras op peil.

Weidepaddocks aanleggen
Het verse voorjaars gras bevat erg veel voedingsstoffen. Het is daarom belangrijk om het aantal grasuren rustig op te bouwen. Door het weiland op te delen in weide paddocks kunt u de paarden rustig laten wennen aan het gras. Daarnaast zijn weidepaddocks ideaal om gedeeltes rust te geven, waardoor het hele weideseizoen voorzien zal zijn van mooi gras. Voor korte stukken of tijdelijke afrastering is lint of permanentkabel zeer geschikt om weidepaddocks mee te maken.
 
weidefafrastering schriklint - weide omheining